Beste lijmpistool

Lijmpistool buiten

Inhoudsopgave

Knutselen als hobbyist of nauwkeurig professioneel iets lijmen met een lijmpistool? Wij hebben speciaal voor jou een lijst gemaakt over de beste lijmpistool van 2023! We uitvoerig onderzoek gedaan en verschillende factoren meegenomen in onze beslissingen. Lijmen was nog nooit zo handig met de beste lijmpistolen van 2023. Handig in gebruik, snel en nauwkeurig! 

Wat is het beste lijmpistool van 2023?

Na uitvoerig onderzoek gedaan te hebben, zijn wij van bouwvergelijken.nl op een top 5 beste lijmpistolen van 2023 lijstje gekomen. In dit lijstje zullen we de kenmerken van de lijmpistolen vertellen en je leest meer over het gebruik van een lijmpistool. 

STANLEY 6-GR50 Lijmpistool - 150W

Het beste lijmpistool van 2023 is de Stanley 6-GR50. Deze snelle lijm pistool heeft een opwarmingstijd van maar 1 minuut en 40 seconde. Met de keramische verwarmer kun je het pistool vrijwel direct gebruiken. Er zit een elektronische temperatuurcontrole module in verwerkt. Een mondstuk en kopstuk inbegrepen met uitklapbare steun.  De lijm opbrengst is 450 gr/u en heeft tijdens het opwarmen en tijdens het lijmen 90 tot 150 W. De diameter van de lijmstift is 11 mm. Het lijmpistool wordt aangedreven door netstroom. Ideaal voor knutselen of klussen! 

VONROC Lijmpistool – 70W

Bij deze lijmpistool set van VONROC worden maar liefst 56 lijmpatronen bijgeleverd. 48 keer extra lange 150 mm en 8 keer 100 mm lijmpatronen. Doe-het-zelf klusjes of knutselwerken. Het is geschikt voor hout, kunststof, keramiek, glas, vloerbedekking, metaal, leer en ook elektronica. Met de anti-druip functie heb je geen last van geknoei en kun je netjes werken. Door de 70W is het lijm pistool binnen 5 minuutjes opgewarmd. De hoge 8 tot 13 g/min capaciteit zorgt voor het vlot werken. Extra veilig met het geïsoleerd mondstuk. Ideaal voor werken die langer duren door het ergonomische handvat! 

Auronic Lijm Pistool - 20W

Een knutsel- of reparatieklus? Dat is een stuk leuker met het Auronic lijmpistool. Het juiste gereedschap voor hobbyisten en knutselaars. Er worden 50 lijmsticks bij geleverd! Dit lijm pistool kan alles lijmen. Geen gedoe met accu’s of batterijen dit pistool werkt op netstroom. Het snoer is 1,5 meter lang en het lijmpistool wordt binnen 5 minuten opgewarmd. Het verbruikt maar 20W, hierdoor is het een zuinig apparaat. De diameter van de lijmsticks is 7 mm en ze zijn 100 mm lang. Het lijmpistool is beveiligd tegen oververhitting, dus als het na 15 min stopt kun je het beste de stekker eruit halen en later weer verder werken met het lijmpistool.

Dremel 930 Lijmpistolen - 230V

Het lijmpistool van Dremmel heeft 2 temperatuur standen en is gespecialiseerd in gedetailleerd lijmen. De lage temperatuur stand is geschikt voor veel knutselwerken, zoals kleur lijmen op bijvoorbeeld glas en andere versieringen. Er worden in totaal 18 lijmsticks meegeleverd die 7 mm dik zijn. 12 keer kleuren sticks, 3 keer lijmstick voor hoge temperatuur en 3 keer lijmsticks voor lage temperatuur. De hoge temperatuur stand kan ervoor zorgen dat de kleuren sticks kleur verliezen en dat de lage temp sticks te vloeibaar worden, waardoor het gaat druipen.

Bosch PKP 18 E Lijmpistool - 200 W

Het elektrische lijmpistool van Bosch is gebruiksvriendelijk en krachtig. Je kan vetvrije, schone materialen met hete smeltlijm lijmen. Hittebestendige materialen zoals, hout, tegels, papier, karton, steen, kunststof en meer zijn geschikt voor het gebruik van deze Bosch lijmpistool. Er zit een lijm pistool, een extra lang mondstuk, 1 lijmstick en een Nederlandstalige handleiding in de verpakking. De diameter van de lijmsticks zijn 11 mm en de opwarmtijd is 7 minuten. Het heeft maar liefst 200W en het snoer is 5 meter lang!

Hoe gebruik je een lijmpistool

Om een lijmpistool te gebruiken is het verstandig om eerst de veiligheidsvoorschriften en de gebruiksaanwijzing te lezen. Hierdoor werk je veilig en voorkom je fouten die de machine stuk kunnen maken. Lijmpistolen zijn makkelijk in gebruik, maar door de hitte is het van belang dat je er veilig mee werkt.

 

Als eerste controleer je de staat van het lijm pistool. Als er beschadigingen zijn in bijvoorbeeld het snoer kun je het beste eerst een nieuw lijmpistool kopen. Hierdoor waarborg je de veiligheid. Daarna zorg je ervoor dat het mondstuk schoon is, zodat de hete lijm niet verstopt raakt. Verwijder de lijmresten met een tandenstoker. Vervolgens steek je de lijmstick in het pistool. Hierna stop je de stekker in het stopcontact en wacht je het aantal minuten wat in de gebruiksaanwijzing staat. Dit is bij de meeste pistolen 3 tot 5 minuten, maar bij sommige kan dat korter of langer zijn. Als het lijmpistool is opgewarmd kun je voorzichtig gaan lijmen, gebruik geen grote hoeveelheden, zodat je veilig en netjes werkt. Als er meer lijm nodig is kun je dat altijd nog extra aanbrengen. Tot slot schakel je het lijmpistool uit. Wacht minimaal 2 minuten, zodat het kan afkoelen.

 

Tip: stop pas een nieuwe lijmstick in het lijmpistool als de vorige helemaal op is. Handschoenen dragen wordt ook aangeraden. 

Waar moet je op letten bij een lijmpistool

Als je een lijmpistool wil kopen doe je er verstandig aan als je weet waarvoor je het gaat gebruiken, voordat je hem aanschaft. Er zijn veel materialen die geschikt zijn voor het lijmen met een lijmpistool. Het materiaal moet hittebestendig, schoon en glad zijn om de lijm goed te laten hechten. Enkele voorbeelden van geschikt materiaal zijn: hout, papier & karton, textiel, kunststof, leer en kurk. Materialen die kunnen smelten door de hete lijm zijn niet geschikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Piepschuim en gladde kunststoffen.

 

De grote van de lijmsticks kunnen verschillen. Heb je bijvoorbeeld nog lijmstick thuis, maar is je lijmmachine stuk gegaan? Check dat altijd de diameter van de bijbehorende lijmsticks en check of het matcht met jouw lijmsticks. De 2 meest voorkomende diameters zijn 7 mm en 11 mm.

 

Vind je lang wachten vervelend en wil je snel het lijmpistool kunnen gebruiken? Dan moet je letten op de opwarmtijd. Deze tijd kan verschillen.  Sommige zijn na minder dan 2 minuten al op de juiste temperatuur, ter wijl andere er wel 5 of meer minuten over kunnen doen.

De meest voorkomende vorm van een lijmpistool is met een snoer op netstroom. Ook zijn er lijmpistolen met een accu. Dit kan extra handig zijn als je veel beweegruimte nodig hebt.

Wat zijn de voordelen van lijmpistolen?

Door het verwarmen van de lijmsticks in het pistool, komt de lijm vloeibaar uit het lijmpistool. Veel hobbyisten gebruiken een lijmpistool, omdat je er erg nauwkeurig mee kan werken. Daarnaast heb je nooit lijm resten aan je vingers met het gebruik van een lijmmachine. Lijmsticks zijn universeel en er zijn veel aanbieders met veel verschillende lijmsticks in alle kleuren en maten. Een lijm pistool heeft wel maar 1 vaste maat. Let dus om de diameter van een lijmstick en bij het gebruik van kleuren lijmsticks is het van belang dat je let op welke temperatuur de sticks aankunnen, voordat ze kleur verliezen door de hitte. Tot slot is het een enorm voordeel dat lijm van een lijmpistool geen houdbaarheidsdatum heeft. Hierdoor kun je lijm zolang bewaren als je wil! 

Waarvoor kun je een lijmpistool gebruiken?

Je kunt een lijmpistool voor enorm veel dingen gebruiken. Dingen waarvoor je het niet kan gebruiken hangen af van een aantal factoren.

 

Lijm smelt bij een bepaalde temperatuur, dus iets lijmen met een lijmpistool wat later heet of warm kan worden raden we af. Denk aan een gebroken koffiemok. Het lijmen van een mok is zeker mogelijk, maar als de mok gevuld wordt met hete koffie heb je kans dat de lijm opnieuw smelt en de mok weer stuk gaat. Daarnaast is het belangrijk dat het oppervlak dat je wil gaan lijmen droog, stof- en vetvrij is. Ook moet het materiaal tegen de hitte van de lijm kunnen. Hout, steen, karton, papier, kurk, textiel en leer zijn daarom ideale materialen om te verlijmen met lijmpistolen.

reparatie met lijmpistool

Welke temperaturen bereikt een lijmpistool?

Niet elk lijmpistool kan dezelfde temperaturen bereiken. Sommige worden maar 75 graden Celsius, maar hele sterke lijmpistolen kunnen tot wel 190 graden Celsius heet worden. Lagere temperaturen zijn ideaal voor fijnere en gevoeligere materialen, denk aan karton of papier. De hoge temperaturen zijn perfect voor bijvoorbeeld metaal en hout. Hoge temperatuur heeft een hoge hechtingsgraad. Dit type wordt gebruikt voor professionele afdichtklussen. De lage temperatuur type is meer voor hobbyisten die knutselen. Stof, hout of kunststof zijn voorbeelden hiervan. Deze lijmpistolen zijn goedkoper, lichter en gebruiksvriendelijk.

Het beste lijmpistool van 2023 uit de test

De Stanley 6-GR50 is het beste lijmpistool van 2023! Gebruiksvriendelijk, snel opgewarmd krachtig. Met een uitklapbare steun en 450 g/min vinden wij van Bouwvergelijken.nl dit de aller beste van dit moment! 

 

Wil je meer lezen over gereedschap? Bekijk dan onze andere blogs, bijvoorbeeld over: de beste soldeerbout of de beste lasapparaat!

Inhoudsopgave

KlussenKlussen
Meer lezen
KlussenKlussen