Beste kunststof platen

Beste kunststof platen

Inhoudsopgave

Kunststof platen komen voor in veel verschillende soorten maten. Je kunt de keuze maken uit bijvoorbeeld acrylaat, polycarbonaat, HDPE en nog veel meer. Voor ieder bouwproject worden andere kunststoffen gebruikt. Om te weten welke kunststof plaat je precies nodig hebt, is het slim om er achter te komen welke kunststof platen het meest geschikt zijn voor de klus. in dit artikel bespreken we de top 5 beste kunststof platen voor iedere klus. Hierbij kan het zijn dat de beste kunststof plaat helemaal niet geschikt is voor jouw specifieke klus. Blijf daarom altijd kritisch!

Wat is de beste kunststof plaat van 2023?

Na het uitvoeren van een groot onderzoek, hebben wij alle verschillende bouwmaterialen van kunststof bekeken. Hieruit hebben wij een top 5 beste kunststof platen uit op kunnen stellen. Hierin is de nummer 1 het makkelijkste te gebruiken en het meest veelzijdig. Bedenk altijd welke je nodig hebt voor je eigen klus!

Acrylaat platen

Acrylaat / Plexiglas

Acrylaat of Plexiglas (betekent beide hetzelfde) is de beste kunststof plaat van 2023. Acrylaat wordt veelal gebruikt als vervanger van glas. Dit is in veel gevallen een goede keuze, omdat acrylaat maar liefst 30 keer sterker is dan glas! Daarbij laten de plexiglas platen zich ook erg gemakkelijk bewerken. Zo kun je de kunststof platen gemakkelijk op maat bestellen en er verschillende klussen mee voltooien. Acrylaat is verkrijgbaar in zowel heldere vorm als in kleur. Je kunt er dus alle kanten mee op!

HMPE

Een van de meest gebruikte kunststoffen in de wereld is PE. HMPE is een type van dit kunststof. HMPE heeft verschillende kenmerken. Zo is het een kunststof dat erg gemakkelijk vuil afstoot en het kunststof neemt nauwelijks vocht op. Daarbij laat de kunststof plaat zich ook erg goed bewerken. De HMPE wordt voornamelijk gebruikt voor oprij platen, stootranden en transport toepassingen. Maar wist je ook dat HMPE ook als kunststof snijplank gebruikt wordt? De kunststof plaat kan gemakkelijk in de vaatwasser na het gebruik!

Polycarbonaat platen

Lexan / Polycarbonaat

Lexan, of officieel gezien polycarbonaat, is ook een veelgebruikte soort kunststof. Het voordeel van polycarbonaat ten opzichte van plexiglas is dat het veel slagvaster is. Hierdoor wordt het veel gebruikt in de technische wereld. Het nadeel van lexan is echter dat het niet gelazerd of bestickerd kan worden. Daarentegen kan het wel gelast worden. Hierdoor is het dus zeker wel voor veel klussen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor je overkapping. De kunststof platen worden veelal gebruikt als afscherming, mede omdat het zeer brandveilig is.

HDPE

HDPE is een ander soort kunststof plaat dat veel gebruikt wordt. Het materiaal is erg goed te bewerken en het is ook waterafstotend. Hierdoor neemt het geen water op en blijft het jarenlang in de beste kwaliteit. De HDPE platen worden voornamelijk gebruikt voor het realiseren van zwembaden. De kunststof platen zijn perfect om te bewerken in de fabriek om er een prachtig zwembad van te maken. Daarnaast wordt HDPE ook gebruikt voor leidingwerk en opslagtanks.

HDPE Plaat
PEEK Kunststof platen

PEEK

PEEK wordt gezien als een high performance kunststof plaat. Het materiaal is namelijk bestand tegen hele hoge en hele lage temperaturen. Daarbij zijn de PEEK kunststof platen ook bestand tegen chemische middelen. Ondanks deze vele toepassingen, is PEEK niet het meest gebruikte kunststof. Dit komt omdat het een iets exclusiever materiaal is. Dat neemt niet weg dat het erg goed te gebruiken is voor veel verschillende toepassingen!

Wat is zijn kunststof platen?

Kunststof platen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Met de term kunststof platen worden alle soorten kunststoffen bedoelt. Er wordt in de meeste gevallen gepraat over de meest bekende kunststoffen, zoals plexiglas, PP of PE, maar dit hoeft er niet altijd mee bedoelt te worden. Consumenten praten er daarnaast ook anders over dan de specialisten. Consumenten praten vaker over plexiglas, terwijl er in de zakelijke markt gepraat wordt over acrylaat. Beide betekenen gewoon hetzelfde. 

Waarvoor worden kunststof platen gebruikt?

Kunststof is een zeer veelzijdig materiaal. Hierdoor zijn ook de toepassingen van kunststof platen zeer verschillend. Je kunt kunststof dan ook overal om je hen tegen. Kijk bijvoorbeeld maar naar voedingsmiddelen die in plastic gewikkeld zitten of telefoonhoedjes die uit van plastic zijn gemaakt. Doordat plastic een zeer bewerkbaar materiaal is, wordt het veel gebruikt.

 

Iedere kunststof plaat heeft zijn eigenschappen. Hierdoor is de ene kunststof plaat beter voor een klus dan de andere kunststof plaat. Daarbij kan het ook zijn dat er meerdere kunststoffen te gebruiken zijn voor een bepaalde klus. In de video hieronder wordt er bijvoorbeeld gekeken naar kunststof kozijnen. In dit geval zijn er verschillende keuzes te maken die uiteindelijk zorgen voor een fijn product. De keuze voor kunststof platen kunnen dus zeker een eigen keuze zijn!

Verschillende soorten kunststof platen

Er zijn veel verschillende soorten kunststof platen die gebruikt worden voor een grote verscheidenheid aan klussen. Wij bespreken graag enkele type kunststof platen met je:

 

Acrylaat / plexiglas

Plexiglas of acrylaat is een perfecte vervanger voor glas. Voor bijvoorbeeld wanden is het perfect om acrylaat te gebruiken. De kunststof plaat heeft namelijk als eigenschap om maar liefst 30 keer sterker te zijn dan glas. Daarbij is het makkelijk te bewerken en is het vochtbestendig!

 

Polycarbonaat

Polycarbonaat is een kunststof plaat die altijd doorzichtig is. de kunststof plaat kan erg goed tegen hitte en het materiaal is nauwelijks kapot te maken. Hierdoor is het perfect om te gebruiken in klussen waar het materiaal extra sterk moet zijn, bijvoorbeeld tegen vandalisme

 

PVC

PVC is een materiaal dat vrijwel iedereen wel kent. Het materiaal komt in twee vormen: PVC Schuim en Hard PVC. Het PVC schuim wordt veelal buiten gebruikt, terwijl hard PVC juist veel binnen gebruikt wordt. Je komt al snel een PVC vloer tegen in een woning in Nederland!

 

Alupanel / Dibond

Alupanel of Dibond is ook een veel gebruikte kunststof plaat. Het materiaal is erg goed schoon te maken, waardoor het voor veel klussen een uitstekende keuze is. Daarbij is het extra licht en zeer sterk om te gebruiken.

 

HPL / Trespa

HPL of Trespa platen zijn een zeer goede keuze als je kiest voor levensduur. Trespa platen zijn namelijk duurzaam en blijven heel lang mooi, ook als ze buiten staan. Als je een buitenproject hebt, kun je dus erg goed kiezen voor HPL kunststof platen.

 

Polyethyleen

Polyethyleen is het meest gebruikte kunststof in de wereld. De kunststof plaat is erg gemakkelijk te bewerken in zowel dik als dunne platen. Hierdoor zie je het veel terug in veel verschillende producten. Daarbij laten deze polyethyleen platen zich ook erg goed lassen.

 

Welke kunststof platen voor jouw klus?

Om te weten welk kunststof je nodig hebt voor je klus, is het belangrijk om te weten welke toepassingen de verschillende kunststof platen hebben. Iedere soort kunststof kan je namelijk voorzien van andere voor- en nadelen. Het is verstandig om goed te kijken naar de klus die je wilt gaan voltooien. Aan de hand van de klus ga je vervolgens bepalen voor welke kunststof platen je moet gaan. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat de kunststof plaat vochtbestendig is? Kies dan voor een kunststof zoals polycarbonaat of acrylaat. Daarbij kan het ook zijn dat er meerdere kunststof platen van toegevoegde waarde kunnen zijn. In dit geval kun je kiezen voor de kunststof met de laagste prijs.

Kunststof platen

De beste kunststof platen uit de test

Door ons uitvoerige onderzoek hebben wij alle verschillende soorten kunststof platen kunnen beoordelen. Hierdoor hebben wij een top 5 beste kunststof platen artikel op kunnen stellen. Hierin is het niet zo dat de nummer 1 ook altijd de beste is. Het is afhankelijk van je klus of je kunststof platen nodig hebt van acrylaat, HDPE, HMPE of andere kunststoffen. Wij hebben je hopelijk wel goed kunnen informeren over de verschillen tussen deze kunststoffen.

 

Wil je graag meer artikelen lezen over verschillende bouwmaterialen of gereedschappen? Bekijk dan eens de beste thuisaccu, de beste cirkelzaag of de beste accuboormachine.

Inhoudsopgave

KlussenKlussen
Meer lezen
KlussenKlussen