Beste thuisaccu

Beste thuisaccu van 2023

Inhoudsopgave

Heb je zonnepanelen op het dak van je huis liggen? Dan kan het zeer voordelig zijn om een thuisaccu te installeren. De thuisaccu zorgt ervoor dat je opgewekte energie op kunt slaan. Hierdoor gebruik je in de avonduren gemakkelijk energie die je gedurende de dag opgewekt hebt. Er zijn veel verschillende soorten thuisbatterijen die je kunt gebruiken. In dit overzicht hebben wij alle verschillende thuisaccu’s getest. Bekijk de top 5 beste thuisaccu’s van 2023!

Wat is de beste thuisaccu van 2023?

Na een lang onderzoek hebben wij de top 5 beste thuisaccu’s van 2023 bekend kunnen maken. In onderstaand onderzoek vind je de beste accu’s voor zonnepanelen voor thuis. Deze zijn beoordeeld op onder andere prijs, kracht, levensduur en bruikbaarheid. Bekijk de top 5 beste accu’s voor zonnepanelen en oordeel zelf!

BlauHoff thuisaccu

De BlauHoff Thuisaccu is de beste uit de test gekomen. Dit heeft onder andere te maken met de kracht van de thuisaccu. De accu is verkrijgbaar in verschillende sterktes van 5 kWh tot 15 kWh. 

De thuisaccu van BlauHoff maakt gebruik van de nieuwe generatie Lithium-LFP batterij. Dit maakt de batterij erg sterk en betrouwbaar. Daarbij is de batterij ook erg compact. Hij zal dus niet veel ruimte in beslag nemen! Tot slot krijg je ook nog eens 10 jaar garantie bij de aanschaf van de thuisbatterij!

WattBloxx Slimme Thuisaccu

De WattBloxx Slimme thuisaccu is ook zeker een zeer goede keuze als je op zoek bent naar een slimme thuisaccu. Hij heeft een zeer compact design en slaat gemakkelijk via zonnepanelen opgewekte energie op. Het gewicht van de accu is 55 kilo. Hiermee is hij goed voor een maximaal vermogen van 4800W. De accu werkt met een slimme software, waardoor de levensduur van de batterij enorm verhoogd wordt.

VHI VH5000HL 10 Accu Voor Zonnepanelen

De VHI VH5000HL 10 Accu voor zonnepanelen is een zeer krachtige en effectieve thuisaccu. Hij heeft een effectiviteit van 80% en is eenvoudig in huis te plaatsen. De accu voor zonnepanelen slaat overtollige energie op die je vervolgens tijdens de donkere uren kunt gebruiken. Dit geeft je de mogelijkheid om ten alle tijden je eigen energie te gebruiken. De VHI VH5000HL is te combineren met een extra accu voor meer opslag.

Blauhoff Powerwall set

Ben je op zoek naar een thuisaccu set? Dan is de BlauHoff Powerwall Set perfect! Deze set is uitgerust met een krachtige thuisaccu en omvormer. De set is vervolgens eenvoudig uit te breiden met meer zonnepanelen en een hoger vermogen. Afhankelijk van je eigen wensen kun je de Blauhoff Powerwall dus steeds aanpassen!

WattBloxx Slimme Thuisaccu

De WattBloxx Slimme Thuisaccu is een compacte en krachtige batterij. Met een maximaal vermogen van 4800W is hij erg sterk. De accu is het beste te gebruiken met omvormers die geschikt zijn voor een laag voltage. De accu werkt met een Lithium-ion batterij. Deze is niet de beste uit de markt, maar zeker ook niet de slechtste! Bij de aanschaf van de thuisbatterij wordt standaard 10 jaar garantie gegeven. 

Wat is een thuisaccu?

Een thuisaccu is niets meer dan een hele grote batterij voor je huis. Hij wordt gebruikt om opgewekte energie van de zonnepanelen op te slaan. Dit zorgt ervoor dat je tijdens piekmomenten overbodige energie op kunt slaan. Vervolgens zet je deze energie in op momenten dat de zonnepanelen minder opbrengen. Dit heeft als grootste voordeel dat je blijft genieten van goedkope en groene stroom. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van het energienet, maar ben je volledig zelfstandig in je energiegebruik!

Hoe groot moet een thuis accu zijn?

De grootte van de accu voor je woning hangt af van een aantal factoren. Allereerst dien je te kijken naar je energie opbrengst en verbruik. Hoe hoger het energie verbruik in je huis is, hoe groter de thuis accu moet zijn. De regel hiervoor is dat per 1000 kWh energieverbruik een capaciteit voor opslag van 2kWh nodig is. In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden ieder jaar ongeveer 3000 kWh. Bij dergelijk verbruik is een thuisbatterij van 6kWh perfect.


Als je op zoek gaat naar de beste huisaccu, ga je merken dat de groottes van de thuisaccu’s verschillen. De modellen starten doorgaans met 5 kWh en zijn maximaal 15 kWh. In veel gevallen kun je ook meerdere accu’s combineren, zodat je voldoende energie op kunt slaan. Zorg er daarom altijd voor dat je eerst naar je energieverbruik kijkt met een energiemeter of thermostaat alvorens je een thuisaccu aanschaft.

Waar let je op bij de aanschaf?

Bij de aanschaf van een energie opslagsysteem voor thuis zijn er enkele aspecten waar je op moet letten. Zo is het van belang dat je kijkt naar de capaciteit, de omvormer en het rendement. Door het vergelijken van deze aspecten kun je een weloverwogen keuze maken. Wij leggen het nog even kort uit:

 

Capaciteit van de thuisaccu

De thuisbatterij heeft doorgaans een maximale opslag van 5 kWh, 10 kWh of 15 kWh. Afhankelijk van je eigen energieverbruik kies je de grootte van de opslag. Er wordt gesteld dat je per 1000 kWh verbruik per jaar 2kWh opslagcapaciteit moet hebben. Je gaat dus eerst na wat je verbruik is om te bepalen hoe groot de opslag moet zijn.

 

De omvormer

Een ander onderdeel waar je goed op moet letten is de omvormer. De omvormer is van groot belang omdat deze voor een groot gedeelte het rendement van de huisbatterij bepaalt. Via de meterkast zorgt de omvormer ervoor dat de opgewekte energie opgeslagen kan worden in de thuis accu. Hoe beter de omvormer werkt, hoe beter de energie opgeslagen kan orden.

 

Het rendement

Voor een huisopslagsysteem is het rendement enorm belangrijk. Doorgaans zit het rendement van de beste lithium-ion batterijen tussen de 70 en 95%. Een slechte keuze voor een thuisaccu kan dus al snel 25% minder rendement opleveren. Deze 25% aan opgewekte energie gaat dan verloren. Dat wil je natuurlijk voorkomen! In onze top 5 zijn verschillende thuisaccu’s opgenomen. Deze hebben allemaal een rendement van minstens 80%. Dit geeft je dus een prima rendement op de investering!

De voordelen van een thuisaccu

Het plaatsen van een thuisaccu 1000 kwh brengt meerdere voordelen met zich mee. Allereerst zorgt een thuisaccu ervoor dat je energie goedkoper wordt. Je gebruikt namelijk veel meer van je eigen opgewekte energie. Een ander voordeel van de thuisbatterij is dat je niet meer afhankelijk bent van het stroomnet. Je hoeft geen stroom meer in te kopen, omdat je compleet zelfvoorzienend bent. Je komt dus nooit meer voor problemen te staan met de energie. Tot slot is het gebruiken van je eigen opgewekte energie ook nog eens veel duurzamer. Je ecologische voetprint wordt dan ook drastisch verminderd.

Thuisaccu

Hoeveel kWh voor thuisaccu?

De grootte van een thuisbatterij wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en kan variëren afhankelijk van de grootte van de accu en de energiebehoefte van het huishouden. De ideale grootte van een thuisaccu hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het huishouden, het elektriciteitsverbruik en de lokale elektriciteitsprijzen. Over het algemeen kan een thuisaccu van 5 tot 20 kWh geschikt zijn voor een gemiddeld huishouden, afhankelijk van de individuele energiebehoefte en het budget. Het is belangrijk om een professionele installateur te raadplegen om de beste grootte van de thuisaccu te bepalen op basis van uw specifieke situatie.

thuisaccu 1000 kWh of thuisaccu 20 kWh

Het verschil tussen een thuisaccu van 1000 kWh en een thuisaccu van 20 kWh is enorm. Een thuisaccu van 1000 kWh is geschikt voor grotere huishoudens die veel energie verbruiken en/of veel duurzame energie opwekken. Met een capaciteit van 1000 kWh kun je bijvoorbeeld meerdere dagen zonder netstroom functioneren en een groot deel van je eigen opgewekte energie opslaan. Een thuisaccu van 20 kWh is daarentegen meer geschikt voor kleinere huishoudens met een gemiddeld energieverbruik en/of beperkte opwekking van duurzame energie. Het is belangrijk om de juiste capaciteit te kiezen die past bij jouw persoonlijke situatie.

De beste thuisaccu uit de test

In bovenstaand artikel hebben we de beste thuisaccu uitgebreid besproken. We hebben ontdekt dat het voornamelijk belangrijk is om te kijken naar het rendement, de capaciteit en de omvormer om tot een goede thuisbatterij te komen. De beste thuisbatterij van 2023 is volgens ons onderzoek de BlauHoff Thuisaccu. Deze wordt nauw gevolgd door de WattBloxx Slimme thuisbatterij. De derde beste thuis accu is de VHI VH5000HL. Ga altijd eerst na wat je eigen verbruik is en welke thuisaccu past bij je zonnepanelen. Dan weet je zeker dat je een goede keuze maakt bij de aanschaf van een thuis batterij.

 

Wil je meer artikelen lezen zoals deze? Bekijk dan eens de beste schroefmachine, de beste bouwlamp of de beste slijptol. Deze zijn duidelijk omschreven om je te helpen bij het maken van een goede keuze voor een nieuw product!

Inhoudsopgave

KlussenKlussen
Meer lezen
KlussenKlussen