Moestuin voor beginners: Stappenplan!

Moestuin voor beginners

Inhoudsopgave

Ben je van plan om te starten met het aanleggen van een moestuin? Weet je wel waar je aan begint, of heb je geen idee? Een moestuin aanleggen is namelijk voor veel mensen onduidelijk. Om deze reden hebben wij het moestuin voor beginners stappenplan opgesteld. Wij vertellen je stap voor stap hoe je met je eigen moestuin kunt beginnen!

 

Stap 1. Locatie van de moestuin

Het is in eerste instantie belangrijk dat je een goede locatie kiest voor je moestuin. Dit helpt namelijk de groenten om goed te groeien. Kies een plek met veel zonuren, maar niet te veel. Aangeraden is ongeveer 6 tot 8 zonuren per dag. Dit zorgt ervoor dat de groentes voldoende kunnen groeien, maar ook niet te veel zon krijgen. Heb je geen plek in de tuin met zoveel zonuren? Kies dan voor groentes die minder zonuren nodig hebben voor het starten van je moestuin. Wortelen kunnen bijvoorbeeld prima groeien met weinig zonuren. Als je de plek van je moestuin gevonden hebt, kun je de grond gaan omspitten. Hierdoor maak je het los en is de grond gereed voor de tweede stap.

 

Stap 2. Grond bewerken

Voor de moestuin is het enorm belangrijk dat de grond zo goed mogelijk is. Zorg er daarom voor dat je de grond goed behandeld. Door de grond eerst goed om te spitten, krijgt de grond even adem. Vervolgens ga je mest toevoegen aan de grond. Dit zorgt ervoor dat de grond meer voedingsstoffen krijgt die vervolgens goed zijn voor de planten.

 

TIP: Gebruik een PH meter om de grond goed te kunnen bewerken. Met een PH meter zie je precies hoe zuur de grond is. Je kunt de mest aanpassen aan de hand van wat je meet in de grond!

Moestuin beginnen

Stap 3. Moestuin planning

Nadat je de grond hebt bewerkt, ga je aan de slag met de planning van de moestuin. Hierin ga je ieder gewas een plek geven in de moestuin. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een tekening maakt van de moestuin. Vervolgens ga je ieder gewas in de tekening zetten. Dit zorgt ervoor dat je de ruimte per gewas eenvoudig weer kunt geven. Daarbij is het belangrijk dat je voldoende afstand tussen de gewassen rekent.

Stap 4. Moestuin zaaien

Het moment dat je de moestuin gaat zaaien hangt af van de gewassen. Sommige gewassen kunnen beter tegen kou dan andere. Zorg er daarom voor dat je precies inzichtelijk hebt wanneer je welke groente gaat zaaien. Zo voorkom je dat de gewassen niet of slecht groeien. Kijk daarbij ook goed naar de weersverwachtingen. Als er grote regenbuien aankomen, kan het verstandig zijn om het planten van de gewassen iets te verlaten.

 

Daarbij is het ook belangrijk om te kijken of je kiest voor zaden of zaailingen. Zaden zijn over het algemeen lastiger om te verbouwen, terwijl zaailingen doorgaans duurder zijn. Door een goede planning te maken, kun je een goede start maken met je moestuin. 

Moestuin voor een beginner

Stap 5: Onderhouden van je moestuin

Het onderhouden van je moestuin is erg belangrijk. Zeker als beginner met een moestuin is het belangrijk om veel met de tuin bezig te zijn. Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft, de grond regelmatig checkt en onkruid direct verwijderd. Op deze manier blijven je planten gezond en krijg je de best mogelijke oogst. Hierin is het verstandig om een moestuindagboek bij te houden waarin je alle taken verdeelt. Dit zorgt voor een zo goed mogelijke moestuin en een prachtig resultaat!

Stap 6: Gewassen oogsten

De leukste stap van het moestuinieren is natuurlijk het oogsten van de gewassen. Zorg ervoor dat je de gewassen op een goede manier van de plant afhaalt. Hierin is het natuurlijk belangrijk dat de gewassen rijp zijn. Kijk altijd goed naar de grootte en pluk ze op het juiste tijdstip. Als je gewassen te lang laat zitten, kunnen ze gaan rotten. Dit is niet goed voor je moestuin. Wanneer je de gewassen gaat oogsten, is het goed om een scherp mesje te gebruiken. Op deze manier trek je niet de hele plant kapot!

Stap 7: Gewassen rouleren

Als je de gewassen hebt geoogst, is het tijd om nieuwe te gaan planten. Zorg er altijd voor dat je de gewassen rouleert en niet altijd dezelfde gewassen op dezelfde plek zet. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er ziektes in de grond gaan groeien. Door de gewassen regelmatig te verplaatsen, voorkom je veel ziektes. Daarnaast is het natuurlijk ook veel leuker om verschillende groentes te verbouwen!

Wil je meer doe het zelf projecten opstarten? Bekijk hieronder al onze andere artikelen over de leukste projecten!

Inhoudsopgave

KlussenKlussen
Meer lezen
KlussenKlussen