Muurdecoratie – weg met die kale wanden

Inhoudsopgave

Je kunt je woonruimte nog zo mooi hebben ingericht met planten, banken, een gave eethoek en leuke bijzettafeltjes, als de muren leeg blijven ziet het er nog steeds niet naar uit. Vaak worden er her en der wat fotolijstjes opgehangen en een muurplank, maar dat helpt niet echt. Wie oog heeft voor mooie muurdecoratie, doet het veel beter. Die geeft een eigen identiteit aan zijn of haar woonruimte. Die identiteit kun je op veel manieren inpassen. In dit artikel komen een paar nieuwe trends aan de orde. Wellicht geven die je suggesties om eens anders naar die grote lege muren van je te kijken.

Geef diepte met muurdecoratie

De eerste trend is die van het gebruik maken van natuurlijke elementen. Denk daarbij aan organisch materiaal zoals hout of steen. Door houten wandpanelen toe te passen geef je bijvoorbeeld warmte en textuur aan je ruimte. De driedimensionale wandpanelen zijn tegenwoordig heel populair. Die geven diepte en dimensie aan je ruimte zodat je een moderne look krijgt. De 3D-wandpanelen kun je kopen met een geometrische structuur maar ook met organische vormen.

Foto’s of kunstwerken?

Foto murals zijn ook heel erg in. Hiermee geef je je ruimte een eigen persoonlijkheid. Wat je doet is je muren bekleden met grote soms dramatische afbeeldingen. Denk aan een exotisch landschap, bijvoorbeeld een Balinees terrassenlandschap voor de rijstbouw. Heb je iets meer te besteden? Verlaat dan de foto-optie van dit soort reuzenposters en laat een kunstenaar iets unieks op je hele wand zetten. Dan kun je het ontwerp van de afbeelding ook nog eens naadloos laten aansluiten op de stijl die je in je woonruimte hanteert. 

Abstracte muren

Sommige mensen vinden een ‘breedbeeldposter’ op de muur of een royale collage van fotolijstjes gewoon wat te druk. Die zijn dan beter uit met abstracte kunst op de muur. Met grote canvassen kun je zo abstracte beelden in je ruimte hangen; het gaat dan soms om mooie ritmische geometrische patronen of een bepaald kleurvlak dat met enkele harmonische lijnen. Abstract verveelt ook niet snel en je kunt de kleurwerking aanpassen aan de rest van je interieur.

Muurdecoratie met leuke drukte

Vooral bij historische of retro-interieurs zijn je muren al snel de zwakste schakel van je woonruimte. Hier helpt vintage muurdecoratie. Denk bijvoorbeeld aan historische wereldkaarten, chique antieke spiegels en vintage reisposters. Dat zijn allemaal zaken die de nostalgie en de geschiedenis van je klassieke meubels versterken. Zo krijg je een mooie eenheid tussen je spullen en je muurdecoratie. Soms wil je die decoratie klassiek en subtiel houden, bijvoorbeeld bij klassieke interieurs. Soms ook wil je die juist wat bonter vormgeven, wat goed uitkomt als je een eclectische woonstijl hebt. Bij dit soort decoratie zullen je gasten zich blijven verbazen over wat je muren allemaal tonen. Ook kun je een heel eigen stijl hanteren, zoals de sixties. Dan past pop art behang heel goed. Maar ook collages van The Beatles of The Rolling Stones. In elk geval is muurdecoratie een krachtig middel om sfeer en stijl van je woonruimte te bepalen. Wat ook erg mooi kan zijn, zijn glasschilderijen

Inhoudsopgave

KlussenKlussen
Meer lezen
Schetsontwerp

Bij het starten van een bouwproject komt er veel kijken. Van de initiële ideeën en wensen tot het uiteindelijke ontwerp

Lees meer »
KlussenKlussen
Watersnijden en haar toepasbaarheden

Watersnijden is een technologie die de laatste decennia steeds populairder is geworden vanwege de precisie, veelzijdigheid en milieuvriendelijkheid. Deze techniek gebruikt een krachtige straal van water, soms gemengd met een

Lees verder »