Beste waterpas

Beste waterpas

Inhoudsopgave

Een waterpas is een ideaal hulpmiddel voor elke klusser of doe-het-zelver. Met de beste waterpas van 2023 kun je perfecte rechte lijnen tekenen op elke muur of oppervlak. Als iets kaarsrecht is, dan noem je het waterpas. Dit is bijvoorbeeld handig voor het op maat zagen van hout, het afplakken van muren met schilderstape of het metselen van een muur. Ben je van plan om te gaan klussen? Dan is het verstandig om de beste waterpas te gebruiken. In dit artikel helpen we je graag met het vinden van de beste waterpas van 2023.

Wat is de beste waterpas van 2023?

Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste waterpas van 2023. De laserwaterpas van DAILY LOGIX komt het beste uit de test. We hopen met de top 5 beste waterpassen van dit moment je te helpen met het kiezen van de beste waterpas. Lees in dit bericht meer over bouwwaterpassen.

Laserwaterpas DAILY LOGIX

De waterpas van DAILY LOGIX is de beste waterpas van 2023! Er zit een rolmaat van maar liefst 2,5 meter en er zit een ingebouwde laser in. Er wordt een duimstok en een potlood bijgeleverd, hiermee kun je direct aan de slag met meten! De ingebouwde laser heeft 3 standen. Een horizontale lijn, een verticale lijn en een kruis. Check of iets recht staat met het nivelleerinstrument en de laser! Ideaal voor elke klusser en elke klus. Doordat het een relatief korte bouwwaterpas is neem je hem gemakkelijk overal mee naar toe.

STANLEY FatMax Waterpas 22 cm

Water je al lang? Nee ik waterpas! STANLEY FatMax Torpedo Waterpas is een hele stevige niveau-apparaat. Het is zo stevig door het gegoten aluminium frame. Het heeft een meetnauwkeurigheid van 0,5 mm per meter. De libel in het midden is extra groot, zodat je preciezer kunt meten. De meetlengte is 22 cm en hierdoor kun je hem makkelijk overal mee naar toe nemen! Het nivelleerinstrument beschikt over magneetjes aan de onderkant. Hierdoor kun je hem magnetisch tegen metalen voorwerpen houden en houd je 2 handen over om te werken, tijdens het meten!

STANLEY FatMax Waterpas 120 cm

Op zoek naar een lange bouwwaterpas? Dan is de I-Beam Waterpas van STANLEY FatMax echt iets voor jou! De 120 cm lange bouwwaterpas met 2 ingebouwde handvaten is perfect voor op de bouw! Aan de bovenkant van de richtlat worden de centimeters aangegeven. Ook is er een potloodhouder en 3 libellen. Hierdoor is het ideaal voor een vakman of echte klusser. Door het stevige ontwerp kan de bouwwaterpas goed tegen een stootje.

Benson Waterpas 60 cm

Een betaalbare, handige waterpas is moeilijk te vinden. Wij hebben er een gevonden! Benson Aluminium grip met waterpas is superhandig in gebruik! De 60 centimeter lange liniaal beschikt over 2 libellen bij het handvat. De ene horizontaal en de ander verticaal. Er is een duidelijke maatverdeling aan de boven- en onderkant. Het is voorzien van een ophang gat, zodat je hem makkelijk kan opbergen.

Sola Waterpas 150 cm

Deze Sola Waterpas is maar liefst anderhalve meter lang! Het is geschikt voor verschillende meetwerken. Door de 150 cm lange frame kun je er nauwkeurig mee meten. Het is voorzien van 4 verschillende libellen. De leesbaarheid van deze libellen zijn optimaal. Het is een stevige, maar ook lichte bouwwaterpas. Het weegt maar 430 gram en het is gemaakt van aluminium.  Perfect voor klussers of doe-het-zelfers.

Wat is een waterpas?

Met een waterpas meet je of iets waterpas is. Waterpas betekend kaarsrecht. Perfect recht. Dit kan horizontaal of verticaal zijn. Het is ook mogelijk dat je iets wil meten wat precies 90 graden recht hoort te staan. Dat is met sommige bouwwaterpassen ook mogelijk. Zo’n nivelleerinstrument bestaat uit een lange of kortere balk, met een of meer ingesloten buisjes, genaamd libellen. Deze buisjes zijn gevuld met vloeistof. De libellen hebben een luchtbel in de busjes zitten. Deze luchtbellen gaan naar het hoogste punt in de libellen. Als het gereedschap perfect waterpas is, dan ligt het luchtbelletje precies in het midden. Door waterpassen op oppervlakten te plaatsen, kan de gebruiken vaststellen of het oppervlak vlak is.

 

De libellen zijn een essentieel onderdeel van het gereedschap. Ze bestaan meestal uit buisjes meer daarin een vloeibaar middel, meestal alcohol. Het hoogste punt in dit buisjes is precies in het midden. De luchtbel die in de buis zit zal hierdoor precies naar het midden gaan, als de het waterpas vlak is. Het midden is aangegeven met 2 streepjes die net zo ver uit elkaar staan, als dat de luchtbel breed is. Hierdoor kun je gemakkelijk aflezen of het recht is of niet.

Hoe werk je met een waterpasinstrument?

Een waterpasinstrument is een handig gereedschap dat wordt gebruikt om te bepalen of een oppervlak vlak of horizontaal is. Het werkt op basis van het principe van de zwaartekracht en een luchtbel in een buisje gevuld met vloeistof, meestal alcohol.

 

 

Om een waterpasinstrument te gebruiken, volg je de volgende stappen:

  1. Plaats het waterpasinstrument op het oppervlak dat je wilt controleren. Zorg ervoor dat het goed stevig ligt en niet kan bewegen.

  2. Kijk naar de luchtbel in het buisje. Als de luchtbel in het midden van het buisje staat, dan is het oppervlak horizontaal of vlak.

  3. Als de luchtbel niet in het midden staat, dan is het oppervlak niet horizontaal of vlak. In dit geval moet je het oppervlak aanpassen totdat de luchtbel in het midden staat. Dit kun je doen door het oppervlak te verhogen of te verlagen met behulp van wiggen, blokjes hout of andere materialen.

  4. Herhaal stap 2 en 3 totdat de luchtbel in het midden van het buisje blijft staan als je de waterpasinstrument op het oppervlak plaatst.

Waar let je op bij de aanschaf van een waterpas?

Het aanschaffen van de beste waterpas vergt het waarborgen van een aantal aspecten. Hieronder beschrijven wij waar je op moet letten bij het aanschaffen van een waterpas.

 

Nauwkeurigheid

Allereerst is het belangrijk dat je let op de specificaties van de nauwkeurigheid. Hoe nauwkeuriger de waterpas is, hoe beter je hem kunt gebruiken.

 

Lengte

De lengte van de waterpas is bepalend voor de toepassingen. Je hebt de keuze uit kleine waterpassen die perfect in de hand liggen, maar je kunt ook kiezen voor grotere waterpassen. Deze lange waterpassen zijn meer geschikt voor grote projecten.

 

Kwaliteit

Er zijn verschillende soorten en maten verkrijgbaar als meetinstrument. Veel modellen worden van duurzame materialen gemaakt, zoals aluminium en gietijzer. Deze zijn doorgaans het meest geschikt voor veel gebruik en langdurige werkzaamheden.

 

Libellen

Controleer bij aanschaf altijd de libellen op de waterpas. Deze moeten helder en goed zichtbaar zijn. Als er voldoende contrast aanwezig is, heb je de meest nauwkeurige meting. Dan is de beste waterpas pas echt gevonden!

 

Type libellen

Naast dat ze goed leesbaar moeten zijn, is het ook belangrijk dat je de juiste libellen hebt. Je kunt veelal kiezen tussen horizontale, verticale en schuine libellen. Afhankelijk van je werkzaamheden kun je verschillende keuzes maken. Er zijn ook waterpassen die beschikken over meerdere libellen.

 

Extra functies

Tot slot heb je ook de mogelijkheid om te kijken naar extra functies. Sommige waterpassen beschikken bijvoorbeeld over magnetische zijden, ingebouwde handvatten of digitale schermen. Bekijk wat je wilt en oordeel zelf.

 

Hoe lang moet een waterpas zijn?

De lengte van een waterpas is afhankelijk van het type werkzaamheden waarvoor deze wordt gebruikt. Over het algemeen geldt: hoe langer de waterpas, hoe nauwkeuriger de meting.

 

Voor huishoudelijk gebruik of voor kleine doe-het-zelf klussen, zoals het ophangen van schilderijen, is een waterpasinstrument van ongeveer 30 cm meestal voldoende. Voor grotere klussen, zoals het leggen van vloeren, muren bouwen of het installeren van plafonds, is een waterpasinstrument van 60 cm tot 120 cm of zelfs langer aan te raden.

 

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een langer waterpasinstrument niet altijd beter is. Als je een te lange waterpas gebruikt voor een kleine klus, kan deze moeilijker te hanteren zijn en onnauwkeurige resultaten opleveren. Het is dus belangrijk om de juiste lengte te kiezen die past bij de specifieke klus die je gaat uitvoeren.

Waterpas met magneet

Waterpas met of zonder laser?

Een waterpas met laser is een geavanceerdere versie van de traditionele waterpas. In plaats van een buisje met vloeistof en een luchtbel, heeft een waterpas met laser een laserstraal die de horizontale of verticale lijn projecteert op het oppervlak.

 

Een van de voordelen van een waterpas met laser is dat het veel sneller en gemakkelijker is om de lijn te zien dan bij een traditionele waterpas. Bovendien is een laserwaterpas zeer nauwkeurig en kan het ook worden gebruikt voor grotere afstanden, waardoor het ideaal is voor klussen waarbij een hoge precisie vereist is.

 

Een ander voordeel van een waterpas met laser is dat het kan worden gebruikt voor het maken van rechte lijnen op muren of andere oppervlakken. Dit is vooral handig bij het installeren van tegels of het bouwen van muren waarbij de lijnen recht moeten zijn.

Het gebruik van een traditionele waterpas heeft ook voordelen. Het is bijvoorbeeld eenvoudiger in gebruik en heeft geen batterijen nodig. Bovendien kan het ook worden gebruikt in situaties waarbij een laserwaterpas niet praktisch is, zoals buiten in fel zonlicht waar de laserstraal moeilijk te zien is.

De beste waterpas van 2023 uit de test!

Uit onze test is gebleken dat de Waterpas van DAILY LOGIX de beste is van dit moment. Door alle extra functionaliteiten is het een super handig gereedschap! We hopen dat je met behulp van de top 5 beste waterpassen van 2023 een keuze kunt maken over de beste waterpas voor jou!

 

 

Wil je meer lezen over handige gereedschappen? Bekijk dan eens onze artikelen over de beste soldeerbout, de beste lijmpistool of de beste spijkerpistool?

Inhoudsopgave

KlussenKlussen
Meer lezen
KlussenKlussen