Bed bouwtekening

Bed bouwtekening

Inhoudsopgave

Wil je zelf een bed klussen? Dat kan! Een plan met tekening is wel zo handig. In deze tekst lichten we toe waarom een goede bouwtekening belangrijk is bij het klussen. Hoe je een bed maakt wordt snel duidelijk aan de hand van de bouwtekeningen en onze uitleg. Schroom je niet om een kijkje te nemen aan ons ruim assortiment bouwtekeningen!

Zelf een bed klussen met bouwtekening!

Zit je eraan te denken om een bed in elkaar te klussen? Kijk dan dit pakket met bouwplannen op je gemakje. Duidelijk, simpel en superleuk voor doe-het-zelvers van elk niveau. Niet alleen bedden of andere meubels staan in het pakket, maar ook overkappingen en kippenhokken. Er zijn liefst 10.000 bouwtekeningen te vinden. Na het bouwen van je bed kun je dus verder klussen!

Hoe ga je zelf een bed maken?

Bouwtekeningen zelf bed maken

Zelf een bed klussen kan wel eens onderschat worden. Het lijkt in eerste instantie makkelijk, maar een bed moet stevig zijn, een leuk design hebben en comfortabel liggen. Met behulp van bouwtekeningen kun je deze 3 belangrijke punten gemakkelijk waarborgen. Een bed klussen met een bouwtekening werkt fijner, sneller en je voorkomt het maken van fouten. Hierdoor bespaar je ook nog eens hout! Er zijn verschillende maten bedden. Van 1-persoons bedden tot kingsize bedden. De bouwtekeningen in dit pakket vertellen je gedetailleerd welke stappen je moet doorlopen om een goed bed te maken. Kies uit de 10.000 bouwtekeningen door hieronder op de knop te klikken!

bed bouwtekening
Zelf bed maken bouwtekening

Steigerhouten bed zelf maken

Een bed wordt elke nacht gebruikt, zodat jij als klusser goed kan uitrusten. Een fijn bed is heel belangrijk. Maak zelf een fijn bed met de bouwtekeningen. Een goed bed is al snel duur. Door zelf een bed te klussen bespaar je geld en kun je trots zijn op je eigen gemaakte slaapplek. Begin bij de maat van het bed. Mag het een 2-persoonsbed worden? Of wil je een 1-persoonsbed maken? Na het kiezen van de grootte kun je materialen en gereedschap verzamelen. Steigerhout is ideaal voor het maken van een bed. Het is stevig, goedkoop en gemakkelijk te bewerken. Volg daarna het stappenplan van het maken van je bed. Hierna kun je het bed pimpen door hem een leuk kleurtje te geven. Tot slot kies je leuke dekens en kussen uit die het beste bij de kamer en het bed passen! 

Waarom zelf een bed maken?

Zelf een bed maken klinkt voor de ene klusser als een leuk klusje en van de andere als een grote uitdaging. Links of rechts om, zelf een bed maken is superleuk! Je bespaard geld en je kan zelf de details kiezen. Door de recente inflatie kunnen wij ons voorstellen dat het kopen van een nieuw bed niet altijd mogelijk is. Een bed zelf klussen is de goedkoopste manier van een nieuw bed krijgen. een ander veerdeel is is dat je niet afhankelijk bent van meubelzaken.

Wat voor hout voor lattenbodem?

Een lattenbodem is uiteindelijk het meest cruciale onderdeel van het bed. Het matras ligt hierop, dus dit heeft direct invloed op het ligcomfort. De stevigheid van een lattenbodem is ook enorm van belang. Als je iets maakt, dan moet je het meteen goed maken. Kies daarom voor een stevige lattenbodem. Hout van beuken, berken of esdoorn zijn het stevigst. Ook hebben deze houtsoorten een goede stijfheid en duurzaamheid. Maak latjes van dit soort hout of kies ervoor om kunststof of metalen latjes te maken. Let er wel op dat dit duurder kan zijn. 

Wat heb je nodig om een bed te maken?

Als je zelf een bed gaat maken heb je naast de bouwtekening ook materiaal en gereedschap nodig. In de bouwtekening staat alles zorgvuldig omschreven, maar hier hebben we een korte samenvatting van benodigde materiaal en gereedschap. Als eerste haal je voldoende hout in huis. Steigerhout of ander hout. Hierbij hoort een reciprozaag of een cirkelzaag. Om het op maat gezaagde hout aan elkaar te binden heb je schroeven en een schroefmachine nodig. Voor een ideale nachtrust is het fijn als het bed waterpas staat. Gebruik hiervoor een waterpas. Kleiner gereedschap, zoals een rolmaat, potlood, schuurpapier/schuurmachine en winkelhaak zijn ook handig voor het klussen van een bed. Tot slot kun je verf en kwasten gebruiken voor het afwerken van je bed. 

Bed maken: Een leuke doe-het-zelf uitdaging!

Het zelf maken van een bed is niet alleen geld besparend, maar ook een leuke uitdaging. Lijkt het je niet heerlijk, om lekker te slapen in je zelf gemaakte bed? Na het maken van je bed met behulp van de bouwtekeningen kun je trots zijn op je werk! Stevig, comfortabel, mooi en superleuk om te doen. Waar wacht je nog op? Lekker klussen begint vandaag, lekker slapen begint vanavond!

Freds bouwtekeningen review
Zelf een bed klussen? Tussen de 10.000 bouwtekeningen zitten een paar bed bouwtekeningen die jou helpen met het klussen van je eigen bed!

Veelgestelde vragen over zelf een bed maken

Kan een bed zonder lattenbodem?

In principe kan een bed zonder lattenbodem, maar dit is niet gezond. Een matras op de grond heeft geen ventilatie. Tijdens je slaap verlies je vocht door transpiratie wat in het matras trekt. Een lattenbodem zorgt voor ventilatie. Wij raden dus aan om altijd een lattenbodem te gebruiken.

Wat leg je tussen lattenbodem en matras?

Er kunnen nog splinters aan een lattenbodem van hout zitten. Dit is schadelijk voor het matras. Een matrasdek of een matrasbeschermer wordt vaak tussen het matras en de lattenbodem gelegd. Hierdoor voorkom je de beschadiging van het matras en het beschermt tegen condensvocht.

Wat is het beste hout voor een bed?

Er zijn meerdere hout soorten geschikt voor het zelf maken van een bed. Grenen, vuren, steigerhout, multiplex of duurdere hout soorten, zoals eiken, kersen of merbau zijn allemaal geschikt voor een bed. Hout kent verschillende hardheden en prijzen. Steigerhout is relatief goedkoop en zeer geschikt voor een bed.

 

Hoe duur is het zelf maken van een bed?

De prijs van een bed zelf maken kan enorm verschillen. Verschillende materialen hebben verschillende prijzen. Laten we er vanuit gaan dat je voor steigerhout hebt gekozen. Dan ben je zo’n 10 tot 30 euro per meter kwijt voor het hout. Afhankelijk van de grootte van het bed en de extra’s die je erbij wenst te hebben, kan de prijs verschillen. 

Als je nog geen gereedschap hebt om het bed in elkaar te zetten komt de prijs van gereedschap er nog bij. Gereedschap die je nodig hebt voor het bed zijn betaalbaar. Lees hier meer over de beste schroefmachines. De prijs van een schroefmachine kan tussen de 30 euro en de 150 euro liggen. Schroeven en bevestigingsmiddelen zij over het algemeen betaalbaar. Benodigdheden voor de afwerking kan verschillen, wil je het bed nog verven? Of zelfs versieren?

 

Het is moeilijk te schatten hoe duur het zelf maken van een bed uiteindelijk is. Wij denken dat je tussen de 100 en 500 euro kwijt bent. Je kan het zelf zo gek maken als je wil, let daarom tijdens de voorbereidingen al op de prijzen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

 

Wat is de ideale instaphoogte van een bed?

De instap hoogte van het bed bepaal je door op de bedrand te gaan zitten. Het is de bedoeling dat je knieholte een hoek van 90 graden heeft als je je voeten plat op de grond hebt terwijl je op de bedrand zit. Dit is belangrijk voor het in en uit je bed stappen. 
Normaal is de hoogte van de bodem tot het bovenvlak van het matras tussen 45 cm tot 90 cm hoog.

Wat maakt een goed bed?

Een bed maakt een goed bed als de afmetingen kloppen, hij lekker ligt en een goede ventilatie heeft. Voordat je een bed gaat maken is het dus slim als je over de afmetingen nadenkt. Vervolgens volg je stappen in de bouwtekening en dan zie je dat er door het gebruik van een lattenbodem genoeg ventilatie is bij het bed. Tot slot is het matras belangrijk voor comfort.

Wat zijn de afmetingen van de bedden?

Standaard 1-persoonsbed: 70×200 cm

Twijfelaar bed: 140×200 cm

Queensize bed: 160×200 cm

Kingsize bed: 180×200 cm 

Extragroot 2-persoonsbed: 200×200 cm

Inhoudsopgave

KlussenKlussen
Meer lezen
KlussenKlussen